16. septembar – dan kad je trebalo biti useljeno novo porodilište

Novo porodilište na Jezeru trebalo je biti useljeno 16. septembra 2010 godine. Tako se govorilo krajem jula, kada je i naš portal objavio fotografije unutrašnjosti novog porodilišta.

Bio je to rok koji je Zavod za izgradnju postavio Ginekološko-akušerskoj klinici kao realan datum do kojeg bi se mogla obaviti selidba. Ranije je u dio zgrade na Jezeru uselila i Pedijatrijska klinika, ali ne i "porodilište"

Osvanuo je 16 septembar, a porodilje Kantona Sarajevo i dalje moraju koristiti staru i dotrajalu zgradu Gonekološko-akušerske klinike na Koševu (onu u kojoj je prije dva mjeseca carovala infekcija MRSA) ili pak na ginekološki odjel Opće bolnice Dr. Abdulah Nakaš.

Od ranog jutra, novinari RadioSarajeva pokušali su dokučiti šta je razlog još jednom kašnjenju. Na desetine telefonskih brojeva javljale su nam se osobe koje nisu bile nadležne da daju odgovore, ili smo čekali da se "nadležni" vrate sa svojih beskonačnih sastanaka.

Uvijek na usluzi novinarima, glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić potvrdila nam je da je osoblje GAK-a spremno sa selidbu, ali se čeka zeleno svjetlo iz nadležnog ministarstva.

Da li je baš tako, pokušali smo saznati od Sabire Izetbegović, direktorice GAK-a sa kojom nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Više sreće imali smo sa Zavodom za izgradnju, gdje nam je Dževad Jusufspahić glavni nadzorni iz Zavoda za izgradnju KS ljubazno objasnio da će od naredne sedmice početi primopredaja bolničkih prostora. Saznali smo i da gospodin Jusufspahić uskoro očekuje prinovu u familiji, te je uvjeren da će njegova snaha porod obaviti u novim prostorima.

Komisija za tehnički pregled završila je svoj dio posla. Prema onome što saznajemo od gospodina Jusufspahića, zadovoljni su izgradnjom objekta, te se ovih dana očekuje zeleno svjetlo od strane Zavoda za prostorno uređenje KS.

Priča se nastavlja naredne sedmice

 

Radio Sarajevo

Komentariši